Ga naar hoofdinhoud
Dringende vraag? Maak een afspraak op 09/360 37 04
  1. WAT IS SALDUZ?

Op 1 januari 2012 trad de eerste Salduz-wet in werking (wet van 13 augustus 2011, BS 5 september 2011). Deze wet zette de Europese regels over bijstand van een advocaat vanaf het eerste verhoor om in Belgisch recht. Ze breidde de rechten van verdachten voorafgaand en tijdens een verhoor aanzienlijk uit. Zo kan dankzij een permanentiedienst (zie infra) elke verdachte binnen de twee uur een advocaat raadplegen.

Zowel het recht op (voorafgaandelijk) overleg als het recht op bijstand werden doorheen de jaren nog verder uitgebreid, o.a. door de wet van 21 november 2016 (BS 24 november 2016) die sinds 27 november 2016 van kracht is.

 

  1. OVERLEG EN BIJSTAND VERHOOR VERDACHTE

De Salduz-wetgeving beschermt personen die verdacht worden en verhoord worden via een recht op vertrouwelijk voorafgaand overleg met een advocaat en een recht op bijstand door een advocaat tijdens het verhoor.

Als verdachte hebt u altijd recht op voorafgaand vertrouwelijk overleg met uw advocaat en bijstand tijdens het verhoor. U bent vrij dat recht te gebruiken en u moet zelf de nodige maatregelen treffen en een advocaat contacteren.

Bent u echter verdacht van feiten waarop een vrijheidsstraf rust en werd u gearresteerd, dan wijst men u een advocaat toe via de Salduz-webapplicatie om uw consultatie- en bijstandsrecht uit te oefenen als u zelf geen advocaat hebt. Het recht wordt dus gegarandeerd in dit geval.

Als meerderjarige verdachte kunt u afstand doen van dit recht. Minderjarige verdachten kunnen dat nooit, ongeacht de aard van de feiten en of er sprake is van aanhouding. Voor hen wordt altijd contact opgenomen met de Salduz-permanentiedienst.

 

  1. WAAROM OVERLEG EN BIJSTAND VAN EEN ADVOCAAT?

Voorafgaand overleg en bijstand tijdens een verhoor door een advocaat is nuttig om uw rechten tijdens het verhoor optimaal te garanderen. Het is niet omdat u onschuldig bent dat u geen advocaat nodig hebt. Onder druk zegt u misschien verwarrende of onware dingen. Een advocaat helpt u een gestructureerde samenhangende verklaring afleggen en beschermt u tegen eventuele druk of zelfs geweld van de politie.

 

  1. VERPLICHTE OPLEIDING VOOR BIJSTAND SALDUZ – VERHOOR

Advocaten zijn verplicht om de bijzondere SUPRALAT opleiding te volgen om ingeschreven te worden voor de Salduz-permanentiedienst.

De SUPRALAT-opleiding is een trainingsprogramma dat advocaten gespecialiseerd in het strafrecht de kennis en vaardigheden aanreikt die vereist zijn voor het vakkundig adviseren en verdedigen van verdachten tijdens een verhoor bij de politie of de onderzoeksrechter.

 

  1. ADVOCATENKANTOOR GLAS IS GESPECIALISEERD EN PERMANENT BESCHIKBAAR

Bij Advocatenkantoor GLAS kan u terecht teneinde gespecialiseerde en vakkundige bijstand te hebben tijdens een verhoor bij de politie en de onderzoeksrechter.

Meesters Christophe GLAS, Nathalie DE WANDELER en Yves LIEVEVRAUW hebben de gespecialiseerde SUPRALAT opleiding met succes voltooid.

Effectieve, gespecialiseerde, vakkundige en no-nonsens bijstand nodig?

Aarzel niet, contacteer ons en/of geef een van de hierboven vermelde advocaten door aan de politie en/of de onderzoeksrechter.

Back To Top